ÖSYM, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuç tarihi 2023 takvimiyle paylaşıldı.
Takvime göre, YKS sonuçları 20 Temmuz 2023 tarihinde duyurulacak. ÖSYM, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) sonuçlarının, "sonuc.osym.gov.tr" adresinden ilanının ardından tercih süreci de başlayacak. Tercihlere ilişkin henüz resmi bir açıklama yok.
Peki, üniversite tercihlerini yaparken nelere dikkat etmeniz gerekiyor. Her ailenin çocuğunun geleceği için iyi bir üniversite beklentisi bitmeyen beklenti ve umut sıralamasında önde gelir. Hangi bölümü tercih ederseniz, diplomanızı aldığınızda iyi bir işe yerleşir veya yüksek kazançlı iş sahibi olursunuz.
Üniversite ve bölümlerin işe yerleştirmede etkisi veya rolü nedir?
İşte bu hayati öneme sahip sorunun cevabı TUİK tarafından her yıl açıklanan Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri raporlarında yer alıyor. Yani öğrenciler ve aileleri tercihlerini, üniversite veya bölüm olarak seçerken TUİK verilerini dikkatlice inlemelerinde fayda var.
TUİK, Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri 2022 verileri lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranları tercihler için önemli bir kıstas.
TUİK verilerine göre lisans mezunlarında kayıtlı istihdam oranı 2022 yılında yüzde71,7 olarak gerçekleşti
Lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı 2021 yılında yüzde71,1 iken, bu oran 2022 yılında yüzde 71,7 olarak gerçekleşti. Ön lisans mezunları için kayıtlı istihdam oranı ise 2021 yılında yüzde 63,0 iken bu oran 2022 yılında yüzde 64,9 olarak hesaplandı.
En yüksek kayıtlı istihdam oranına sahip lisans bölümü yüzde 96,0 ile özel eğitim öğretmenliği oldu.
Lisans seviyesinde en yüksek kayıtlı istihdama sahip olan bölümler özel eğitim öğretmenliği (yüzde 96,0), tıp (yüzde 94,3), elektrik öğretmenliği (yüzde 91,3), elektronik öğretmenliği (yüzde 90,6) ile otomotiv öğretmenliği (yüzde 90,1) oldu.
İstatistiklerden anlaşıldığı gibi, özel eğitim öğretmenliği, tıp, elektrik öğretmenliği, elektronik öğretmenliği, otomotiv öğretmenliği ilk sıraları alıyor. Şayet puanınız da yeterliyse bu bölümlerden birine yerleşmeniz durumunda yüzde 90’ın üzerinde mezuniyetinizle birlikte iş sahibi olmanız içten bile değil.
Rakamlar, özellikle istatistiki değerler hiç yanıltmaz.
Şunun da altını çizmek gerekiyor; hangi bölüm veya üniversite tercihiniz olursa olsun, o alanın en iyisi olma çabanızda sizi işsiz ve ekmeksiz bırakmayacaktır.