Türkiye’de ifrat ve tefrit mertebesinde bir çekişmenin en keskin noktası 10. Yıl marşı olmuştur. Gazeteci Murat Bardakçı, melodisi en güzel marş olarak ifade ettiği 10. Yıl marşının en talihsiz tarafının 27 Şubatçıların marş üzerinden mesaj vermeleri olmuştur. Toplumu iki ayrı parçaya ayıran 27 Şubat zihniyeti, sermayeyi dahi ikiye ayırmış, oynanan büyük oyunları örtmek için sahte çıkışlar kullanmıştı. O dönem Kenan Doğulu’nun yeni düzenlemeyle 10 yıl marşı 70 yıl boyunca büyük gayretlerle başarılamayan bir şekilde toplumun geniş kesimlerine ezberletilmiştir.
10. Yıl Marşı 11 Haziran 1933 yılında TBMM’de Cumhuriyetin 10. Yılı için marş bestelenmesi tartışmalarıyla kararlaştırılmış. Faruk Nafiz Çamlı Bel ve Behçet Kemal Çağlar’ın o güzel şiirini Cemal Reşit Rey bestelemiştir.
Hedef Cumhuriyetin kazanımlarının taçlandırılmasıdır. Bu kazanımların yurt çapında halka duyurulması hedeflenmiştir. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Saffet Arıkan müzikle ilgili eleştiri yapar ve marş rafa kaldırılır. Konuya vakıf olan Münir Hayri Egeli, “Atatürk’ten Bilinmeyen Hatıralar” eserinde aktardığı üzere bir yolunu bularak Atatürk’ün marşı dinlemesi sağlanır, Atatürk çok beğenir.
Marşın yurt genelinde okunması ve benimsetilmesi için dönemin gazeteleri nota ve sözleri yayınlar. Hükümet, törende halkın hep bir ağızdan, aynı duyguyla marşı söyleyebilmesi için seferberlik başlatır, okullarda marşın hızla ezberlenmesi için kurslar açar.
Türk halkının kalbine ilmek ilmek işlenen marş, Cumhuriyetin 10'uncu yıl kutlamaları kapsamında yurt genelinde büyük coşkuyla seslendirilir.
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün katıldığı Ankara Hipodrom'da düzenlenen Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında orkestra tarafından çalınan marşa protokol, halk, askerler, izciler ve öğrenciler de büyük coşkuyla eşlik eder.
Sonra 10. Yıl marşı bir kenara kalkar.
Ne zamana kadar?
27 Şubat olarak bildiğimiz ve toplumu her anlamda ikiye bölen, “bin yıl sürecek” denilerek millete dayatılan sözde laiklik çılgınlığının yaşandığı o kara günlere kadar. Yeni bir düzenlemeyle Kenan Doğulu marşı seslendirir.
O kara günlerin simgesine dönüşen yeni düzenleme özellikle bir kesimin adeta tutunduğu dal olur. Geçmişi aşmak gerekiyor, daha iyisini yapmak için!
Cumhuriyetin 50. Yılı, 75’inci yılı ve nihayet 100. Yılını idrak ettik. 2022 yılında İletişim Başkanlığı 100. Yıl için yarışma düzenledi. Geçmişini gölgesinden kurtulabilirse 1. Olan eser hiçte fena değil. Sözleri ve müziği İlker Kömürcü'ye ait eser beğeni aldı.
100. yıl için birçok sanatçı marş yazdı. Kıraç, Kenan Doğulu, fazıl Say. Sosyal medyadan izlediğim kadarıyla en çok beğenilen Azerbaycanlı sanatçı Turan Manafzade’nin eseri oldu.
Türk’üz biz Türk diye başlıyor. Dinlemenizi öneririm.