Şanghay Üniversitesinden Nurettin Akçay hoca paylaşmıştı. İlham kaynağı olabilecek bir girişimin Türkiye için uygulanabilirliğine dikkat çekmiş. Birçok şehirde, köylünün ürünlerini direkt son tüketici ile buluşturduğu pazarlar mevcut. Erzurum’da ne yazık ki, böyle bir Pazar dahi yok. Kırsaldaki nüfus seyrekleşmesini önleyebilecek ve köylerin şenlenmesini sağlayacak Çin örneği modellenebilir mi bilemiyorum.
Nurettin Akçay hocanın notları şöyle;
“Bugün size bizim için de ilham kaynağı olabilecek bir girişimden bahsedeyim. Çin’deki “Taobao Köyleri”… 2009 yılında Alibaba e-ticaret platformu Taobao üzerinden köylülere güzel bir imkan yarattı. Çinli köylülere kendi ürünlerini doğrudan tüketicilere satabilecekleri bir fırsat sundu Alibaba.
Bu girişimler o kadar başarılı oldu ki “Taobao Köyleri olarak adlandırılan yerleşim alanları ortaya çıktı. 2009’da Zhejiang Eyaleti’nin Yiwu şehrine bağlı bir kasaba olan Dongfeng, Çin’in ilk Taobao Köyü oldu. İnternet alt yapısı ve lojistik sistemler de güçlendirilince Çin’in yoksul köyleri, kendi kendine yeten mikroekonomilere dönüştü.
Çinli köylüler, düğün aksesuarları ve ucuz mücevher üretip satmaya başladı. Yine gıda, tekstil, el işi, tarım ürünü, mobilya üretip hiçbir aracı olmadan doğrudan tüketiciye sattılar. Alibaba, Cainiao Network adlı lojistik kolunu kırsalda genişletti ve neredeyse her kırsal alanın kargo sistemlerine ulaşması sağlandı.
E-ticaret servis merkezleri sayesinde köylülerin ürünleri şehir merkezlerine hızlıca ve kolay bir şekilde ulaştırılıyordu. Alibaba, “Taobao Üniversitesi” ile de köylülere e-ticaret eğitimi, ürün fotoğrafçılığı, müşteri hizmeti gibi konularda eğitim verdi.
Devlet de bu girişimi sonuna kadar destekledi. Sonuçta ne oldu biliyor musunuz? 2021 itibarıyla Çin genelinde 5.400’den fazla Taobao Köyü ortaya çıktı. Bu köylerdeki satış hacmi toplamda 200 milyar Yuan’a ulaştı.(28 milyar dolar)
Yüzbinlerce kırsal girişimci doğrudan ya da dolaylı bir şekilde e-ticaretle geçimini sağlamaya başladı. Bazı köylerde kişi başı gelir, şehir ortalamasının üzerine çıktı. Ve göç tersine döndü. Gençler büyük şehirlerden köye dönmeye başladı. Taobao Köyleri, kadınların ekonomik hayata katılımını da büyük ölçüde artırdı. (Kaynak:Nurettin Akçay, Shanghai University | China-Middle East-Turkey | Evli | Contributor)
Türkiye’nin ve Erzurum’un en önemli sorunu köylerin, kırsalın insan bakımından seyrekleşmesidir. Kırsaldan kente göç, birçok sorunu beraberinde getirmektedir.
Tekraren söylemek istiyorum; Türkiye’de birçok kentte köylünün ürününü son tüketici ile buluşturduğu “Köy Pazarları” veya “Organik Pazarlar” yeterli olmasa da var. Erzurum’da buda yok, maalesef.
Fakat Çin modellemesi, Erzurum veya bütün Doğu ve Güneydoğu için, İç Anadolu için önemli bir örnek oluşturuyor. Köye dönüş için Tarım Bakanlığı’nın bazı teşvikleri söz konusu fakat Çin modeli daha dikkat çekici görünüyor.
Dikkate alınır mı bilmiyorum, ben sadece yazarak katkı sunmak isterim.
İsrail saldırganlığı!
TV’lerden izliyorsunuzdur zaten, İsrail bir gece İran’a ağır bir saldırı başlattı. 4 üst düzey komutan, İran Ordusunun komuta kademesi, 9 NGS için çalışma yapan üst düzey bilim insanını öldürdü. İran, karşılık veriyor. İnsanlıktan nasipsiz soykırımcı İsrail’in BM temsilcisi “Çocuklarımızı yakacaklar” diye bir cümle kullandı.
Allah’ın adil olduğuna inancımız tamdır.
Bu cümleyi Gazze’de 1 yılı aşkındır çocukları yakan İsrail söylüyor.
Düzeltme: Cuma günkü yazımda ismi geçen Sağlar camii ismi yanlışlıkla verilmiştir. Kabakuş camii imam hatibi Ömer hoca hatırlattı. Doğrusu Sağlamlar sitesi Hacı Rıza Kabakuş Camii olacaktır.