Ne yaptıysak olmadı, türlü zahmet ve masrafla yapılan Kayakla Atlama Kulelerini bir türlü çalıştıramadık...
2011 Dünya Üniversite Kış Oyunları için milyonlarca lira harcanarak Erzurum’da yaptırılan Kayakla Atlama Kuleleri, bir türlü çivi tutmadı. Kiremitliktepe'de inşa edilen Türkiye'nin ilk atlama kulelerinin pist kısmındaki kaymanın önüne geçilemedi.
Hafızalarımızı tazeleyelim;
Açılışı Ocak 2011'de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan ve uluslararası kamplara ev sahipliği yapması planlanan tesislerin yanına sporcuların kalması için bir de otel inşa edilmişti.
Ancak tesislerdeki sorunlar bir türlü çözülemediği için bırakın hedeflenen uluslararası kamp merkezi olmayı, Olimpiyatlarda ülkemizi temsil eden Milli Takımımız bile yüzbinlerce Euro ödeyerek hazırlıklarını yabancı ülkelerde yapmak zorunda kaldı.
***
2011 Dünya Üniversite Kış Oyunlarının ardından 2014 yılında heyelan nedeniyle AFAD ekipleri inceleme yapmış ve tedbir amaçlı tesisler boşaltılmıştı. Sezon boyunca hiç kullanılmayan tesisler, 6 Temmuz 2014 tarihinde yaşanan heyelan nedeni ile adeta yerle bir oldu.
Yetkililer tesislerin 2017 Avrupa Gençlik Kış Olimpik Festivali'ne (EYOWF 2017) yetiştirilmesi için yoğun bir çaba içine girdi. Yeniden milyonlarca lira ödenek ayrılarak pist kısmına fore kazıklar çakıldı. Yerle bir olan kısımlar eski haline getirildi ama aradan 5 yıl geçmeden pistlerde yeniden açılma ve kaymalar yaşanmaya başladı…
Milyonlarca lira harcanmasına rağmen bir türlü dikiş tutmayan kayakla atlama kulelerinde 2015 yılından beri milli sporcularımız kamp yapamıyor. Ancak Allah’ı var her şeye rağmen kentte görsel olarak hava katmaya devam ediyor...
***
Bugün gelinen noktada Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürü Birdal Öztürk, işin profesyonelleri ile görüşüp Almanya’dan bir firmayı Erzurum’a davet etti. Atlama Kulelerinde inceleme yapan Almanlar, bir rapor hazırlayıp Öztürk’e sundu.
O raporun içinde neler vardı?
Detayını bilmiyorum ama işin uzmanlarının onlarca hata bulduğunu ve bu güne kadar yapılanlara hayretler içinde kaldığına eminim.
Almanlar, tesislerin gerçek standartlarına ulaşması için kallavi bir fatura çıkarmış olacak ki kulelerin akıbeti meclis plan bütçe komisyonunda görüşüldü. Gençlik ve Spor Bakanlığının kuleler için bir kez daha elini cebine atması gerekecek. Ümit edelim 2024 bütçesinde ayrılacak pay bu kez ehil birilerine teslim edilir de tüyü bitmemiş yetimlerin hakkı kayan toprağa gömülmez.
***
Aslına bakarsanız Atlama Kulelerinin işletme sisteminde de sıkıntı var. Gençlik ve Spor il Müdürlüğünde bu işten anlayan personel yok. Devlet memuru zihniyeti ile yönetilmeye çalışılıyor. İşletme gideri yüksek olan tesisler için ha bire ek ödenek çıkarılarak taşıma su ile döndürülmeye çalışılıyor.
Bir dönem tesisleri devralan Kayak Federasyonu zarar edince geri vermek zorunda kalmıştı. Anlayacağız Erzurum’un simgesi haline gelen Atlama Kuleleri, hedeflenenin aksine nimet değil külfet oldu.
Bakalım şehri yönetenler ve siyasilerimiz nereye kadar koca kuleleri görmezden gelecek!