Şaka mısınız siz?
Hepimizin de malumu. Günümüzde fiyatı artmayan hemen hemen hiçbir ürün yok. Kuşkusuz artan girdilerden dolayı temel ihtiyaç ürünlerinden ekmek de de fiyat ayarlaması gayet normal. Fırıncıların da zam talebinde bulunması ve fiyat ayarlamasını yansıtması doğal oğlu doğal. Un fiyatları başta olmak üzere işçi maliyetlerini de dikkate aldığımızda ekmek fiyatlarının artmasını herkes gibi elbette ki ben de normal bulmuştum. Amma velakin 4 lira olarak belirlenen ekmeğin haydi sürümden kazanılıyor diye 3 lira 750 kuruşa satılmasını anlayabiliyorum da 3 lira neyin nesi? Dün eski Kombina tarafında bir fırının camında asılı 3 lira ilanını gördüğümde şaşırdım. ‘Ağam bizimle eğleniy’ diye düşünmeden edemedim. Şaka ötesi bir şey. Tabii ki herkes gibi ben de aynı şeyi sordum: Madem 3 lira ile zarar edilmiyor, bu fırıncılar o zaman niye 4 lira olsun diye bas bas bağırıp durdular?
---
Doğru proje Doğru adam!
Korunmaya muhtaç çocukları kitapla tanıştırdı, kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor!
Şahin Torun, iktisat eğitimi almasına rağmen daha çok yazı ve düşünce dünyasında tanınan Erzurumlu aydınlarımızdan biridir. Son 30 yılda dergi ve gazete gibi çeşitli yayın organlarında yazdığı makale ve şiirlerini ilgi ile okuduğum isimlerden olan Şahin Torun, Erzurum’un sayıları artık parmakla sayılan az kültür adamlarındandır. Her sohbet ettiğimde dinlemelere doyamadığım, ‘hem derdi hem de davası’ olan adamlardan Torun’un geçtiğimiz günlerde vefat eden yazar Reşat Coşkun’un ardından Gelişim Erzurum Dergisi’nde ki makalesini okudum, üst düzey bir makaleydi. Bir Erzurumlu olarak böyle bir yazı ve düşünce adamı ile aynı şehirde yaşıyor olmaktan gurur duyduğumu belirtmek isterim. Edebiyat eleştirmenliğinin yanısıra yazarlığı ve editörlüğüyle de ülke çapında edebiyat dünyasının yakından tanıdığı biri olan, tanınırlığı bulunan Torun, bugünlerde çalıştığı Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne geçici olarak geldi.
***
Şahin Torun, Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nde bana göre kutsal sayılabilecek bir çalışmanın yoğunluğu içinde. Aile ve Sosyal Hizmetler bünyesinde barınan çocuklara bir proje kapsamında okuma çalışması yürüten Torun, çocukların yaşlarına ve zihinsen gelişimlerine göre kitap öneriyor, onları edebiyat dünyasıyla tanıştırıyor. Çocuk Hizmetleri Şube Müdürü olarak kurumda işe kapsamlı bir kütüphane kurumakla başlayan Şahin Torun, böylelikle okumayla tanıştırdığı çocukların da kişisel gelişmelerine önemli katkılarda bulunuyor. Şekil a’da görülüyor. Okuma alışkanlığı edinmeye başlayan çocukların mutluluğu yüzlerine yansıdı. Bu proje konusunda Torun’a her türlü desteği veren ve projenin müdürlerinden olan İl Müdürü Cemil İlbaş’ı kutlarken, siz okuyucuların da yakından tanımanızı arzuladığım Şahin Torun için doğru zaman doğru proje tanımını yaparken ne kadar haklı olduğumu anlamanızı isterim.
---
Dikkat, kamera var!
Büyükşehir zabıtası kamerayla tanıştı..
Sanıyorum ilk önce Amerikan polisi kullanmıştı yaka kamerasını. Özellikle adi suçlarda delil niteliğini taşıyan yaka kameralar, 2019 yılında da Türkiye’de kullanıma başladı. Giderek yaygınlaştığı gözlenen yaka kamerası artık zabıta da da var. Erzurum Büyükşehir Belediyesi zabıtaları da yaka kameralı olarak göreve başladı. Zabıtanın trafik ve asayişinden oluşan 15 kişilik ekibe ASELSAN’ın çözünürlülüğü yüksek yaka kameraları takıldı. Görev esnasında kameraları açan zabıtalar, böylelikle adli durumlarda görüntüleri delil olarak sunma konusunda elini güçlendirdi. Zabıta Dairesi Başkanı Suat Engin, yaka kameralarının görev esnasında kendileri için büyük bir kolaylık sağladığını belirterek, ‘’ Artık herkes ne yapıyor, bilmiş olacak. Kameralar sadece zabıtayı değil, özellikle denetim esnasında esnaf ve vatandaşları da rahatlatacak. Kimse kimseyi suçlamaya kalkmayacak, kameralar güven sağlayacak. Kaldı ki herhangi bir adli vaka esnasında kameralar çalışırken muhatabı da görmüş olacak’’ dedi. Engin, ilçe belediyelerinin zabıtaları ile de işbirliğinden yana olduklarını ifade ederken, onların da bir an önce yaka kamerası uygulamasına geçmelerini arzu ettiklerini belirtti.
---
İşte 1800’lerin Erzurum’u!
Hattatoğlu bu maket için 2,5 yıl emek verdi..
Maket sanatçısı Doğan Hattatoğlu, bugün büyük bir değişime uğrayan Erzurum’un 1800 yıllarındaki halini yansıtan maketini tamamladı ve Erzurum Kültür ve Sanat Evi’nde sergilemeye başladı. Şehir tarihçisi Prof.Dr.Murat Küçükuğurlu’nun harita desteğini arkasına alarak büyük bir titizlikle bir dönemin Erzurum’unu ortaya çıkaran Hattatoğlu, taşınması kolay olsun diye 3 bölüm halinde ki maket için atölyesinde 2,5 yıl çalıştı. Büyük bir bölümü surla kaplı halde imalatı gerçekleşen şehrin maketinde en küçük detaya bile yer verildi. 1/5 ölçekli maket, görenlerin en az 1 saatini alıyor. Zamanınız varsa mutlaka bu maketi gidin, görün. Ata dedelerimizin bize bıraktığı Erzurum’a bir de üç boyutlu bakın, hem teşekkür hem de rahmet dileyin. Bu mutluluğu yaşatan Doğan Hattatoğlu hocama bin teşekkür. Bu benim son kararımdır.
---
Teşekkürü haketmişiz!
Vergi Dairesi, ödemelerdeki hassasiyetimizden ötürü çok ama çok memnun!
Erzurum Vergi Dairesi Başkanı Selahattin Atabek, Erzurum’un gelir vergisi ödemelerinde Türkiye’de örnek illerin başında geldiğini söylüyor. Vergi ödeme konusunda Erzurum’da ki mükelleflerin çok hassas olduğunu belirten ve bu yüzden Vergi Dairesi olarak memnuniyetlerinin üst düzeyde olduğunu anlatan Atabek, ‘’Herşeyden önce kurumumuzla mükellef arasında güzel bir uyum var. Mükellefler vergi ödeme konusunda ne kadar ilgili, duyarlıysa, biz de çalışanlar olarak o kadar anlayışlıyız, yardımcı olma konusunda gayretliyiz. Bu karşılıklı iyi ilişkiler sayesinde öncelikle milli ekonomi kazançlı. Sadece Erzurum’da vergi ödemelerinde yüzde 92’lere varan bir istikrar ve istatistik memnun. Dolayısıyla hem alan hem de veren elin memnuniyeti mevcut. Erzurum’un esnaf, sanayici ve tüccarına her daim müteşekkiriz, teşekkür ederiz’’ diyor. Kazım Karabekir Vergi Dairesi Müdürü Kezban Acar ile Aziziye Vergi Dairesi Müdürü Taner Bay’ın da vergi ödemelerindeki hassasiyeti ve duyarlılıklarından ötürü PUSULA aracılığı ile Erzurum’da ki mükelleflere teşekkürleri var.
---
TUTTUĞUM BABA SÖZLER:
Sorgulanmamış bir hayat, yaşanmaya değmez (Diyojen)
DUVARIN DİLİ:
Hatayı kendinizde aramayın, Hatay Akdeniz bölgesindedir.
Balikesir de 210 gr ekmek 5 tl