Uçtu uçtu, kaymakam uçtu
Yükseklik korkusunu önce uçakla yolculuk yaparak sonra da ilçesinde yamaç paraşütle uçarak yenen Tortum kaymakamı Fatih Bayram, bölgeye hava sporları merkezi kurulması için harekete geçti.
Son zamanlarda farkındalık oluşturan etkinliklerde imzası bulunan Tortum’un sıradışı kaymakamı Fatih Bayram, ilk defa paraşütle uçuş deneyimini tattı. Uzundere ilçesinde düzenlenen yamaç paraşütü etkinliğine iştirak eden Tortum Kaymakamı Fatih Bayram, 2250 metre havada 25 dakika uçarak adrenalin yaşadı. Tandem pilotu Tolga Yıldırım ile Uzundere’de uçuş deneyimi yaşayan Bayram, ‘’Öteden beri yükseklik korkum vardı. Öyle ki uçağa bile korktuğum için binemiyordum. 2019 yılında ilk defa uçakla seyahat ettim, kısmen o korkuyu üzerinden atmıştım. Şimdi yamaç paraşütü ile ilk defa uçuyorum. Kuşlar gibi özgür hissettiğin havada uçuş sayesinde bu yükseklik korkumu tamamen yenmiş oldum’’ dedi. Aynı tür uçuşu Tortum’un Derinpınar yaylasında da gerçekleştiren ve bundan büyük keyif alan kaymakamı havada uçarken gören ilçe halkı da şaşkınlıklarını gizlemediler. Uzundere ilçesi ile ortaklaşa bir hava sporları merkezi kurulması için teşebbüse geçtiklerini söyleyen Fatih Bayram, sponsoru da bulduklarını, alt yapı çalışmalarına başladıklarını söyledi.
--
Hava ambulansı yola indi, trafik felç!
Erzurum Şehir Hastanesi’nden hasta ihbarı üzerine yola çıkan hava ambulansı, güvenli inecek alan bulamayınca karayoluna iniş yaptı. Özellikle Erzurum-Artvin karayolunda, Tortum ilçesi girişinde gerçekleşen iniş sebebiyle en az yarım saat araç trafiği durdu, yolcular mahsur kaldı. Yetkililer, sıklıkla yaşanır bu durum için gerekli çalışmanın yapılması gerektiğini belirterek, ‘’En azından araç trafiğini olumsuz yönde etkilemeyecek şekilde hava ambulansları için her ilçe ve bölgede pist alanı oluşturulsun’’ dediler.
--
Erzurum’un dışa açılan firması 3 neslin firması, 100’ncü yılına yaklaştı
Artık müşterileri torunlar
Ecdat yadigarı tarihi yapılarının çokluğu ile bilinen, geçmişi eskiye dayanan işletmelerin de mevcut olduğu bir şehir Erzurum. Özellikle mobilyacılık sektöründe sadece kentte değil, Türkiye’de de tanınırlılığı olan işletmelerinden birisi de Şato Mobilyadır. Bugünlerde 3’ncü nesile mobilya satışı yapan firma, 100’ncü yaşına hazırlanıyor. 1936 yılında Kemal Kolçak’ın ceviz sandalye imalatı ile başlayan ve hikayesi olan firma, sadece iç piyasaya değil, dış piyasaya da el emeği ürünlerini satarak milli ekonomiye de katkı sağlıyor. Ankara’da özel mimarları tarafından tasarımları gerçekleşen, her biri ayrı renk ve estetiğe sahip mobilyaları arasında yatak odası, koltuk takımı, oturma odası takımı gibi ürünleri de bulunan Şato Mobilya, bugün Erzurum’da Kars Kapı Caddesindeki yeni yerinde 3 bin metre kare kapalı alanı bulunan 2 katlı binasında hizmet vermeye devam ediyor. Fuat ve Suat Kolçak kardeşlerin devrettiği, şimdilerde Okan Kolçak’ın yönetiminde faaliyet gösteren asırlık firma, klasik ürünlerinin her dönem rağbet gördüğü bir merkez da aynı zamanda 100’’ncü yılın heyecanını yakında yaşayacaklarını söyleyen Okan Kolçak, ‘’Şükür sektörde iyi yerdeyiz. 40 yıldır mobilyalarımızı evinde kullananlar var. Kaliteden asla taviz vermiyoruz. Önceleri dedeleri, sonra babaları, şimdi de torunları müşterimiz oldu. Haklı bir gurur yaşıyoruz, rabbim utandırmasın’’ dedi.
--
Sway’da mini turizm zirvesi..
Dedeman Mesleki Teknik Anadolu Lisesi ve Uygulama Oteli’nin yeni Müdürü Ayhan Akbulut, işe, kış ve yaz turizminde lokomotif olan öncü otellerin genel müdürleriyle tanışıp, onlar ile istişare etmekle başladı. Kış aylarında olduğu gibi yaz aylarında da doluluk oranı hergeçen yıl artan Sway Otel Genel Müdürü Ömer Akça ile görüşen Akbulut, ara eleman hazırlamasıyla bilinen okulu ile ilgili bilgi verirken, turizmin kalkınmasında kendilerinden beklentileri dinledi. Samimi bir hava içerisinde gerçekleşen mini turizm zirvesinde, karşılıklı dayanışma sayesinde beklentilerin gerçekleşmesi umudu dile getirildi. Otelcilik ve turizm ile ilgili deneyimlerini paylaştığı okul Müdürü Akbulut’a her türlü desteğe hazır oldukların sözünü veren Ömer Akça, ‘’Erzurum artık turizmde öncü illerin başında geliyor. Bütün paydaşlar bu alanda samimi ve dikkatli çalışma ortaya koymalıdır. Bu şehrin kalkınması kesinlikle turizmle olacaktır. Uzun vadeli proje ve proğramlar ile bu şehrin insanı arzu edilen kalkınmayı görürü’’ dedi.
--
Kışın kayakçılar, yazın koyunlar..
Palandöken sakinleri
Her kış döneminde yüzlerce yerli yabancı turistlerin kayak yaptığı Palandöken’de ki pistler, şimdilerde koyunların, kuzuların otlak alanı oldu. Objektifimize takılan ve artık hergün tekrarlanan bu görüntü, Palandöken dağının her iki mevsimde de kullanıma açık olduğunu, bir taraftan kış turizmine, bir taraftan da hayvancılığa katkı sağladığını ortaya koyuyor. Tabiat ana işte böyle cömert maşallah, yaz kış herkese faydası oluyor, bu benim son kararımdır.
--
Dünya Bankası kredisiyle kuracağı GES sayesinde elektrik maliyetlerini düşürecek.
1.Organize’de enerji reformu!
Erzurum 1.Organize Sanayi Bölgesi, en büyük gideri olan elektrik maliyetlerini düşürmek için çabalıyor. Başkanlığını Murat Urkuç’un yaptığı 1.Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Dünya Bankası’ndan sağlanan kredi ile kurulacak GES sayesinde derin bir oh çekmeye hazırlanıyor. 3,5 megavatlık güneş enerjisi projesinde son aşamaya gelindi ve Aralık ayında bakanlık tarafından ihaleye çıkartılması bekleniyor. Bir çok OSB gibi GES’e geçiş yapacak olan Erzurum OSB de, güneş enerjisinden üretilecek elektriği hem genel aydınlatmada hem de kendilerine ait çalışma alanlarında kullanacak. 2025 yılının Mayıs ayında GES’lerin devreye girmesi ile kendilerinin kullandığı elektriğin büyük bir kısmını üreteceklerini, giderleri önemli ölçüde düşürmüş olacaklarını söyleyen 1.OSB Müdürü İhsan Ateş, 17 firmanın güneş enerjisinden dolayı ürettikleri elektriği kullandıklarını, diğer firmaların da bu uygulamaya yakın zamanda geçecekleri umudunu taşıdıklarını söyledi.
--
TUTTUĞUM BABA SÖZER : Doğruları biliyorsan, yalanları dinlemek eğlencelidir! (Bernard Shaw)
DUVARIN DİLİ: Masada bırakılmış çay gibiyim. Gittikçe soğuyorum hayattan!