Gerek hakem heyetleri, gerekse özelden aldığım şikâyetler arasında ayakkabı ayıbı oldukça yoğunlaştı. İlginç olan ise 7 bin lira verilen bir ayakkabının iki ayda sökülmesinin suçlusu olarak tüketiciyi göstermenin nedenini satıcılar açıklayamıyor ve “tüketici kaynaklı ayıp” denilerek müracaat edenler geri çevriliyor. Bunun yanında ayakkabının derisinin bozulması, boya atması, bükülmesi gibi şikayetlerin ardı arkası kesilmiyor.
Geçen hafta detaylıca belirtmiştim. Her ürün gibi ayakkabının da 2 yıllık garanti kapsamında 6 ay içerisinde bir kere dahi tüketici kaynaklı olmayan sorun vermesi durumunda yenisi ya da para ücreti alınabiliyor, 6 aydan sonraki süreçte garanti kapsamında onarım zorunluluğu var.
Tüketicinin aldığı ayakkabı, ister 6 ay içerisinde, isterse 2 yıllık garanti kapsamında arıza vermesinden dolayı satıcılar, bilgisayarda hazırda bekleyen metni (tüketici kaynaklı ayıp) göndererek başlarından savma ile sorunu görmemezlikten geliyorlar.
Aslında buradan tüm işletmelere uyarıda bulunmak istiyorum. Her hangi bir şikâyetten dolayı size getirilen ayakkabıyı onarıp gönderseniz belki de tüketici memnun kalacak, hakem heyetine müracaat etmekten vazgeçecektir. Ama gerek işletme sahipleri, gerekse çalışan personelin 6502 sayılı kanundan haberleri olmadığından dolayı hazır metinle sorumluluktan kurtulabileceklerini düşünüyorlar.
Günün birinde bir mağazada alışveriş yaparken mağaza müdürü bana “ürünü istediğiniz zaman iade edebilirsiniz” demişti. Bende kendisine “ne güzel tüketiciye yardımcı oluyorsunuz,” cevabı vermiştim. Mağaza müdürü, “aslında bize kalsa iade almayız fakat kanunen mecburuz” deyince görerek, dokunarak alınan bir ürünün değişimi yada iadesinin olmadığını bilmediğini anlamıştım. Devamında ise yaptığımız uzun sohbette gerçekten de bilmediğini öğrendim ve doğru bilgiyi kendisine aktardım. Tabi 2 yıllık garanti kapsamında ürünü tamir ettirip teslim etme mecburiyetinin olduğuna dair pek çok işletmenin bilgisi olmadığını da sonraki şikayetlerde öğrendim.
Sonuç olarak ayakkabı uyuşmazlıklarında tüketiciler hakem heyetine müracaat ederek haklarını arıyorlar ve sonuçlar genelde tüketici lehine sonuçlanıyor. Bu nedenle tüketicileri bir kaç satır metinle reddetmek yerine bir ayakkabı tamircisi ile anlaşıp, ayakkabıları tamir ettirip onların sorunları çözmek daha yapıcı, hakkaniyetli ve geri dönüş noktasında daha masrafsız olur.