2023 yılında pek çok ürün ve hizmetten dolayı şikâyet aldık. Ancak bir konu vardı ki hem dijital çağda yaşamamızdan dolayı her ev, ofis ve bireylerde bulunması, hem de yanlış bilgiden kaynaklı hak arama yollarının tıkanmasına neden oldu.
Bu yıl en fazla şikâyet aldığımız konuların başında abonelik hizmetleri geliyor.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun MADDE 22 – (1) Tüketici, belirsiz süreli veya süresi bir yıl ve daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahiptir.
MADDE 16 – (1) da ise taahhütlü aboneliklerde tüketicinin süresinden önce taahhütlü aboneliğini sonlandırması halinde, satıcı veya sağlayıcının talep edeceği bedel, tüketicinin taahhüdüne son verdiği tarihe kadar tüketiciye sağlanan indirim, cihaz veya diğer faydaların bedellerinin tahsil edilmemiş kısmının toplamı ile sınırlı kalmak zorundadır.
MADDE 12 ile 16 arasındaki benzerlik ve karışıklıktan dolayı 12 ve 24 ay (taahhüt) öncesi feshedilen abonelikten doğan cezaların nasıl olacağı hem tüketiciler nezdinde, hem de Tüketici Hakem Heyetlerinde ikileme neden olabiliyor.
Bundan önceki yönetmelikte 12 aydan sonraki sözleşmeler ceza ödenmeden sonlandırılabiliyordu. Ancak geçen yıl 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikle “taahhüt” dolmadan abonelik iptal ettirilirse indirim, cihaz veya diğer faydalar tüketiciye ceza olarak yansıtılıyor.
Yani MADDE 16’da belirtilen “1 yıldan uzun süreli 'abonelik sözleşmesi’ istenildiği zaman, ceza ödemeden iptal edilebilir” ile MADDE 22’de belirtilen “taahhüt bitmeden iptal ettirilemez” maddesinin farkı, 24 ay imzalanan taahhütten kaynaklı olduğudur. Abonelik sözleşmesi imzalayan kullanıcıların tamamı 24 ay taahhüt verdiğinden dolayı MADDE 22’ye istinaden iptal edildiğinde ceza ödenir.
Daha açık ifadeyle Taahhütlü abonelik sözleşmeleri ile diğer abonelik sözleşmeleri arasındaki (16-20) temel fark, abonenin taraflarca üzerinde anlaşmaya varılan belirli bir süre sözleşmede kalma taahhüdüdür. Sözleşmede abone, taahhüdüne karşılık bir menfaat aldığından dolayı süresi dolmadan feshedemiyor.
Son olarak abone taahhütlerinde yaşanan herhangi bir sorunun somut nedeni var ise sözleşme iptali herhangi ceza ödemeden yapılabilir.
Sporda Kara Gece!
Pazartesi akşamı sadece futbol özelinde değil, ülke genelinde kara bir akşam yaşadık. Ankaragücü Rizespor maçının ardından bir maganda gibi hakemi yumruklayan ve yerde tekmeleyen Faruk Koca ve yalakaları dünyaya bizi rezil ettiler.
Şu bir gerçek ki Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı koltuğunda oturan Mehmet Büyükekşi ve ekibinin hataları, vurdumduymazlıkları, gittikçe gerilen ortamı yumuşatma adına hiçbir adım atmamaları, belki de iyi niyetli oluşları bu sonucu doğurdu. Ancak her ne olursa olsun gerek futbol, gerekse farklı branşlarda adımızı tüm dünyaya duyurmaya başlamışken böyle bir şiddet görüntüsü ülkemiz adına hiç yakışık olmadı.
Pek çok platformda "hakem hatalarından dolayı spor severlerin gerildiği ve Faruk Koca bu gerginliğin kurbanı oldu" gibi açıklamalar yapılarak maganda şiddetini haklı göstermeye yönelik adımlar atılıyor!
Allah aşkına, günlük hayatımızda hangimiz gerilmiyoruz. O kadar haksızlık, zulüm ve hak kaybı yaşıyoruz ki her kayıp yaşayan birilerini yumruklamaya kalksa, Türkiye Meksika’ya döner. Son günlerde milyonlarca ücret ödeyip, evini alamayan pek çok mağdur “hukuki olarak ne yapabilirim” diye bizleri arayarak bilgi alıyor. Bu mağdurlar, hukuki yollara değil de şiddete başvurduklarında sonunun nereye varacağını hiç düşündünüz mü?
İş yeri ortamında, sokakta, trafikte, alışverişte hangimiz haksızlığa uğramıyoruz! Bazen yetkililere bildiriyor, bazen hukuki yollarla hakkımızı arıyor, bazen de başımızı eğip yolumuza devam ediyoruz.
Bu nedenle ister haklı, ister haksız şekilde şiddetin her türlüsüne topyekun karşı çıkarak tepkimizi koymaz isek günün birinde sokakta yürüyemez hale geliriz.